Tradiční oves obsahuje v průměru 9-12% bílkovin, u bezpluchého ovsa se obvykle uvádí 15–20% bílkovin. Rozdíly oproti ovsu pluchatému jsou i v zastoupení aminokyselin. V porovnání s pluchatým ovsem obsahuje nahý oves o 62% více lysinu (0,65% je v bezpluchém a 0,4% v tradičních ovsech) a blízko k dvojnásobnému obsahu methioninu (0,4% nahý a 0,2% pluchatý). Tato nová informace je dobrá pro chovatele starající se o mladé, rostoucí koně. Lysin a methionin jsou limitující aminokyseliny pro správný vývoj a udržení kvality svalové hmoty. Jejich deficit může vést ke zpomalení růstu nebo k nevýrazné výkonnosti.
Bezpluchý oves obsahuje v průměru 9–12% tuku, což je podstatně více než průměr 5% nalezený v pluchatém ovsu. Vyšší energetická hodnota bezpluchého ovsa jde z přírodních olejů obsažených v zrnu. Protože energie je obsažena v tuku a nikoli ve škrobu, bezpluché ovsy způsobují méně často zažívací poruchy.